Η Ιταλία μπορεί ακόμα να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη 1% το 2023 παρά την πτώση της παραγωγής που το β΄ τρίμηνο, όπως ισχυρίσθηκε σήμερα Κυριακή η κυβέρνηση της χώρας διά στόματος του υπουργού Οικονομίας.

Μια βόμβα 200 δισ. στα χέρια της Μελόνι – Θα αποδειχθεί ευκαιρία ή καυτή πατάτα; [γράφημα]

Το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε κατά 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, ενώ τον Αύγουστο ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1% το 2023, όμως αναπόφευκτες εξωτερικές μεταβλητές αλλάζουν ριζικά την εικόνα», δήλωσε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ The European House-Ambrosetti.

Από τη μεριά τους, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό του πληθωρισμού οι οποίες συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, ο στόχος της Ρώμης για ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% το επόμενο έτος μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζορτζέτι τάχθηκε επίσης υπέρ των εκκλήσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των οποίων προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένες δαπάνες, όπως οι επενδύσεις που στοχεύουν να καταστήσουν την οικονομία πιο πράσινη, ή η οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να διατηρήσει το έλλειμμά της σε πτωτική πορεία, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μέτρα στήριξης.

Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση έθεσε στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος στο 4,5% και 3,7% το 2024.

«Ο νόμος για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα υπακούει στον σκοπό του περιορισμού των πλεονεκτημάτων που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε οικονομικά και θα ανταμείβει όσους εργάζονται και δημιουργούν πραγματικό πλούτο, ειδικά κοιτάζοντας μπροστά στην κύρια πηγή παραγωγής πλούτου: τα παιδιά», είπε ο Τζορτζέτι, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις προκειμένοθυ να βοηθηθούν οι οικογένειες.

Ένας βασικός παράγοντας που επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία της Ιταλίας είναι το αμφισβητούμενο ενεργειακό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τον προκάτοχο της Μελόνι, τον Τζουζέπε Κόντε το 2020.

Το συνολικό κόστος του λεγόμενου Superbonus, που προσφέρει κίνητρα για βελτιώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, πλησιάζει πλέον τα 100 δισ. ευρώ.

«Η σκέψη για το Superbonus αρρωσταίνει το στομάχι μου, έχει αρνητικό αντίκτυπο στους δημόσιους λογαριασμούς, καταπίνει την οικονομική πολιτική και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις», συμπλήρωσε ο Τζορτζέτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή